[heading_3]Wat is ondertrouw en wat houdt in ondertrouw gaan in?[/heading_3]

Als ik het met bruidsparen in gesprek ben dan krijg ik regelmatig vragen zoals: “wat is ondertrouw eigenlijk” en “wat houdt in ondertrouw gaan precies in?” Reden genoeg om dit te bespreken en op te helderen.

[heading_4 type=”simple”]Wat is ondertrouw eigenlijk?[/heading_4]

Ondertrouw wordt ook wel de huwelijksaangifte genoemd. Je geeft hiermee officieel aan dat je het voornemen hebt om te gaan trouwen. Het is bedoeld om te controleren of je voldoet aan alle wettelijke eisen, dus of je eigenlijk wel mag trouwen. Vroeger hingen ze een aankondiging buiten bij het gemeentehuis op zodat mensen eventueel een bezwaar konden indienen tegen een bepaald huwelijk. Natuurlijk wel met een goede reden.

[heading_4 type=”simple”]Hoe ga ik in ondertrouw? [/heading_4]

Tot voor kort moest je in ondertrouw bij het gemeentehuis van je eigen gemeente, maar dit is veranderd. Vanaf 1 september 2015 hoef je niet meer naar het gemeentehuis toe maar kun je simpelweg een gezamenlijke melding via het internet doen. Je krijgt dan een elektronische bevestiging van de huwelijksakte.

Als je gaat trouwen in een andere gemeente dan moet je toch bij je eigen gemeente in ondertrouw. Je moet daar dan ook aangeven dat je in een andere gemeente het daadwerkelijke ja-woord gaat geven.

Hou er rekening mee dat je minimaal 14 dagen voor jullie trouwdag in ondertrouw moet zijn gegaan. Er wordt in deze periode gekeken of jullie voldoen aan de wettelijke eisen om te mogen trouwen. Denk hierbij aan: ben je oud genoeg om te mogen trouwen, ben je niet al getrouwd, ben je geen familie van elkaar. Mocht je dat al veel eerder willen regelen: je kunt tot maximaal 1 jaar voor de trouwdag in ondertrouw gaan.

[heading_4 type=”simple”]Wat kost ondertrouw?[/heading_4]

Per 1 september 2015 is nog wat veranderd, namelijk de prijs. Sinds deze datum is in ondertrouw gaan namelijk helemaal gratis!

Tip: In veel cao’s is een vrije dag opgenomen voor de ondertrouw, maar het is twijfelachtig of dit nog lang zo blijft, nu dit ook online geregeld kan worden. Maar vooralsnog is het zeker de moeite waard om dit even na te kijken!