Checklist trouwen

Checklist trouwen

Een bruiloft vergt behoorlijk wat voorbereiding, planning en regelwerk. Wat komt er allemaal op je pad wanneer je wilt gaan trouwen? Deze checklist trouwen geeft je een idee van wat er allemaal bij komt kijken als je wilt gaan trouwen.

Een begin maken van een planning kan best lastig zijn, maar is wel erg belangrijk om alle regelzaken relaxed te kunnen doorlopen. Wanneer je onderdelen van het regelen onderschat of vergeet, kun je namelijk later in tijdnood komen of mogelijk zelfs details vergeten te regelen. Deze checklist laat de meest voorkomende regelzaken zien en helpt je op weg bij het maken van een eigen planning van alle regelzaken!Trouwlocatie

Waar willen jullie elkaar het ja-woord geven? Natuurlijk kan het huwelijk worden voltrokken in het gemeentehuis maar er zijn veel andere officiële trouwlocaties in Nederland waaronder enkele hele bijzondere. Informeer bij de gemeente waar je gaat trouwen naar de mogelijkheden en ga op zoek naar jullie perfecte trouwlocatie!

Kerk

Willen jullie in een kerk trouwen? Zo ja, weten jullie al in welke? Kies een voorganger (pastoor) die bij jullie past, als dit mogelijk is. Zorg ervoor dat je jullie specifieke wensen goed afstemt met de kerk want er kunnen strenge regels gelden.

Gasten

Wie willen jullie allemaal uitnodigen? Hoeveel gasten kunnen jullie uitnodigen als je kijkt naar het budget en de locatie(s)? Maak hierbij meteen onderscheid in daggasten, avondgasten, receptiegasten etc.

Leveranciers

Vraag bij de diverse leveranciers offertes aan, kijk wie er binnen jullie budget passen, kies de leveranciers die kunnen voldoen aan jullie wensen en waarmee je een klik hebt. Heb je geen goed gevoel bij een leverancier zoek dan verder, want je wilt geen risico lopen op je trouwdag. Zorg dat je bij elke leverancier de afspraken zwart op wit hebt zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

Catering

Wat voor hapjes en drankjes wil je? Zijn er mensen met dieetwensen of allergieën? Hoe wil je dat de bruidstaart eruit ziet? Plan een proefsessie van de taart in zodat je zeker weet dat hij ook lekker smaakt. Wat betreft het diner, wil je een buffet, walking diner, BBQ, traditioneel diner met tafelschikking, etc.? Wil je graag toosten met champagne maar schrik je van de kosten dan is het, om de kosten te drukken, ook mogelijk om te toosten met een prosecco of cider. Bepaal waar jullie prioriteiten liggen en pas de catering hierop aan.

Trouwkleding

Trouwjurk, schoenen, lingerie, trouwpak, riemen, sieraden, accessoires, kleding bruidskinderen. Wil je een kledingwissel houden tijdens de dag? Maar denk ook zeker aan reserveschoenen voor op de dag zelf. Denk ook na over een eventuele dresscode voor de gasten.

Bloemist

Bruidsboeket en corsages zijn in vele stijlen en kleuren verkrijgbaar. Hebben jullie een favoriete kleur of zelfs een thema of themakleur bij jullie bruiloft? Laat deze dan ook naar voren komen in de bloemen. Naast het boeket en de corsages kunnen bloemen ook veel betekenen in de aankleding van het vervoer en de diverse locaties. Goede styling kan jullie dag nog unieker en completer maken.

De Trouwdag

Zorg dat er een gedetailleerd draaiboek van de dag is, met daarin tijdschema’s, taakverdeling, benodigdheden en afspraken en contactgegevens van de leveranciers. Op de dag zelf moet je deze verantwoordelijkheid uit handen kunnen geven aan een ceremoniemeester waarvan jullie op aan kunnen. De voorbereiding kan nog zo goed zijn, als het op de dag zelf niet loopt zoals gepland kan het een domper op je dag zijn. Een goede ceremoniemeester zorgt ervoor dat jullie volop kunnen genieten en lost mogelijke problemen op zonder dat jullie er last van hebben. Ook zal de ceremoniemeester eventuele verrassingen van familie en vrienden in goede banen leiden.

Details & Tradities

Er zijn veel kleine details die je voor de dag moet regelen. Wil je een ringkussentje, doosje, ringenbeer etc. om de ringen in te doen en hoe wil je dat ze bij jullie worden gebracht? Willen jullie het moment dat jullie elkaar voor het eerst zien samen beleven of met alle daggasten erbij? Stel je het op prijs dat ze jullie na het huwelijk opwachten met rijst, bellenblazen, bloemblaadjes etc.? En vooral niet onbelangrijk mag dit van de locatie? Zorg ervoor dat jullie zelf ook rustmomenten hebben en dat je zorgt dat er wat te eten en drinken voor jullie is. Plan ook momenten waarop jullie je even samen terug kunnen trekken en op kunnen frissen. Wil je alle gasten van bedankjes voorzien? Zijn er ook personen die je extra wilt bedanken? Wil je zelf een speech houden? Wil je tijdens de ceremonie zelf iets persoonlijks tegen je partner zeggen? Wil je dat ouders jullie weggeven?

Huwelijksreis

De huwelijksreis is ideaal om lekker samen na te genieten van jullie trouwdag. Tijdens jullie trouwdag doe je veel indrukken op. Mijn advies is dan ook om minimaal 2 rustdagen te nemen tussen trouwdag en huwelijksreis om alles te kunnen verwerken. Kies een reis die past bij jullie wensen en budget. Als je bij het boeken aangeeft dat het om je huwelijksreis gaat kun je mogelijk nog wat leuke verrassingen verwachten.


Feestlocatie

Waaraan willen jullie dat de feestlocatie moet voldoen? Hierin zijn zo veel mogelijkheden als er ideeën zijn. Feestlocaties verschillen nogal van elkaar qua sfeer, service, unieke eigenschappen, prijs etc. dus zorg dat jullie goed vergelijken.

Overige locaties

De locatie waar jullie elkaar voor het eerst gaan zien op de trouwdag, locatie voor de fotoreportage, lunchlocatie, dinerlocatie, locatie waar jullie de huwelijksnacht gaan doorbrengen, etc. Probeer alvast rekening te houden met de afstanden tussen de locaties. Stem je trouwvervoer hierop af en eventueel ook het vervoer van je gasten.

Budget

Maak vooraf een budget en realiseer daarvan jullie droombruiloft. Vul in het budget ook de werkelijke kosten in, zodat je kunt blijven controleren of je binnen het budget blijft of mogelijk ergens anders op moet bezuinigen.

Fotograaf & Videograaf

Na jullie trouwdag heb je de trouwringen als blijvende herinnering en natuurlijk de foto’s en film. De kosten voor een goede fotograaf kunnen hoog zijn maar onthoud hierbij dat zij iets blijvends bieden. Niks is zo erg als naderhand spijt hebben van foto/videograafkeuze of zelfs van je keuze om geen professionele foto/videograaf in te huren. Het zou toch jammer zijn als je alleen maar slechte beelden hebt van jullie mooiste dag!

Drukwerk

Naast de uitnodiging kun je hierbij ook denken aan r.s.v.p.-kaartjes, menukaartjes, bedankkaartjes, naamkaartjes voor de tafelschikking, kerkboekjes etc. zodat je alles af kan stemmen op jullie stijl. Een leuke trend is om de gasten een save-the-datekaart te sturen zodra de datum bekend is. Vooral als je trouwt in een vakantieperiode is dit aan te raden zodat gasten hier rekening mee kunnen houden bij het plannen van hun vakantie. Verder kun je denken aan banners, lopers met jullie namen of initialen etc.

Uiterlijke verzorging

Make-up, kapsel, manicure, pedicure, schoonheidspecialist en parfum. Combineer deze zaken met een sauna of massage zodat jullie ook lekker ontspannen naar de dag toe kunnen leven in de drukke voorbereidingstijd.

Trouwvervoer

Willen jullie trouwvervoer regelen? Alleen voor jullie of ook voor de gasten? Gaan jullie voor de sportieve sportauto of voor de klassieke oldtimer? Er zijn uiteraard nog veel meer mogelijjkheden te verzinnen voor trouwvervoer zoals een bakfiets, oude schoolbus, boot, tractor, koets, te paard etc. Kies trouwvervoer dat past bij jullie persoonlijkheden en het eventuele thema van de dag.

Trouwfeest

Denk ook aan zaken die jullie trouwfeest compleet en persoonlijk maken, zoals: muziek, entertainment, catering, licht en geluid, decoratie maar ook stukjes van familie en vrienden, receptieboek, enveloppendoos, bedankjes, kado’s voor belangrijke gasten, verrassingselementen etc.

Huwelijksnacht

Waar willen jullie de huwelijksnacht doorbrengen? In jullie eigen huis of een hotel? Kies je voor een hotel informeer dan of het mogelijk is om laat uit te checken als je graag uit wilt slapen. Wil je een jacuzzi in de kamer, champagne, roomservice, allemaal zaken om over na te denken. En denk ook aan het vervoer naar huis de dag na de huwelijksnacht. Het is ook een idee om de suite voor een weekend te reserveren zodat jullie lekker tijd samen hebben zonder gestoord te worden.

ID-S Advice

Heb je door deze checklist trouwen inspiratie opgedaan en kun je niet wachten om aan de slag te gaan met alle regelzaken? Of ben je al enige tijd aan de slag, maar loop je ergens vast?

ID-S Advice geeft antwoord op al jullie specifieke vragen. Ga met inspiratie en ideeën aan de slag met de voorbereiding!

Wil je meer weten over ID-S Advice?